Vil du også gerne være med på bølgen, og være blandt dem, der uden problemer surfer i havets bølger? Så er du kommet til det helt rette sted. Vi hos ReSurf har nemlig skrevet den ULTIMATIVE GUIDE til, hvordan du lærer at surfe på en eftermiddag.

Lær at surfe

I dette blogindlæg vil vi komme ind på følgende:

 • Surfings popularitet
 • Surf Etikette
 • Øvelser på stranden: stræk ud + “pop-up”
 • Dit surfgear – surfboard og våddragt
 • I vandet: start i skummet
 • Når du går fra nybegynder til let øvet

Lad os springe ud i det!

 

Surfings popularitet

Men først skal vi lige dykke ned i populariteten bag surfing, den er nemlig stødt stigende har i Danmark, og det kan vi godt forstå! Med Danmarks hele 8.700 kilometer kystlinje er der rig mulighed for at lære at surfe. Især ved Jyllands vestkyst, hvor Klitmøller, også kaldt ”Cold Hawaii”, er Danmarks surfmekka. Generelt er hele vestkysten ideel til surfing, men også Nordsjællands kyst kan være med her. Så, er du interesseret i surfing, har du masser af muligheder for at komme i gang.

 

1400% flere surfkursister

Andelen af surfkursister er siden 2008 steget for blot et par hunderede til over 3000 surfkursister i 2012 – dette er altså en stigning på hele mindst 1400 %.

Kan du heller ikke vente med at komme i gang med at lære at surfe? Så læs med her.

Surf Etikette

Inden vi hopper i vandet og begynder på øvelser, skal vi lige have styr på hvordan man bør opføre sig i vandet, altså, vi skal have styr på surf etikette. Der er nemlig en række regler for, hvordan man bør opføre sig – især for nybegyndere. Dette er ikke lov og orden, men blot god opførsel at følge disse. I det følgende lister vi de gyldne regler inden for surf efikette:

Kend dine evner

Surf aldrig under forhold, der overskrider dine evner. Dette betyder også, at du aldrig bør surfe på en dag, hvor bølgerne er større end hvad der passer til dit niveau. Derudover skal du også vælge dine surfspots med omhu. Vælg kun surfspots som er velegnede til nybegyndere – her vil bølgerne typisk altid være rolige, og de andre har nogenlunde samme niveau, som dig.

Paddel ud med forsigtighed

En af de vigtigste ting du bør vide, når du padler ud er, at den der padler altid skal vige for den eller de surfere, der har fanget en bølge, og surfer den. Derfor er det altid en god ide at holde god afstand til de surfere, der har fanget en bølge, samt de surfere, der sidder i ”line up” og venter på den næste bølge.

Pro tip: for altid at være sikker på, at du padler det rigtige sted, så sigt efter ”white wash”, som er der hvor bølgen allerede er knækket, og hvor du ser alt det hvide skum. Typisk vil surferen, der surfer bølgeren altid bevæge sig væk fra dig.

Vær høflig og smil til de andre

Let’s be real, folk der er høflige, kommer bare længere end folk, der er rasmusmodsat sådan helt generelt. Sådan er det selvfølgelig også på vandet. Derfor skal du uanset om du kender dem, der er i det line-up du padler ud til, eller om det er fremmede, er reglerne fuldstændig de samme. Vær høflig, smil til de andre og sig hej og hold god afstand. Dette vil kun frembring en god stemning på vandet, og vil måske også medføre, at du bliver vellidt blandt de lokale surfere.

Forstå hvem der har førsteprioritet over en bølge

I et line-up, er det altid den surfer, der er tættest på en bølges ”knæk” eller peak, som har prioritet over alle andre surfere. Er man ikke denne surfer, skal man ikke forsøge at fange bølgen, men vente på, at der kommer en bølge i din retning.

Den surfer, som er længere ude, har altid førsteprioriteten over en bølge – også selvom der er surfere, som er tættere på kysten, eller tættere på en bølges knæk eller peak.

Lav aldrig ”drop ins” foran andre surfere

Don’t bet that guy/girl… Et “drop in” sker, når en surfer har fanget en bølge, og en anden lige skal med på samme bølge. Dette leder ofte til konflikter på vandet. Denne regel hænger også sammen med reglen om prioritet. Altså, den surfer der er ”inderst” i forhold til dig, og begynder at padle efter en bølge, skal have lov til at have denne bølge for sig selv.

Pro tip: en af måderne at udvise dette på er at tage den med ro, når du har padlet ud til line-uppet. Lad være med at forsøge at fange den første bølge, som byder sig. Vent lige til, at et par bølger har breaket. Før du ved af det, står du pludselig i den rigtige position til den bølge, og de andre surfere vil pga. reglen om prioritet lade dig få bølgen.

Kommunikationen med andre surfere er vigtig

Hvis en bølge breaker både til højre og venstre (dette er typisk kun helt store bølger), kan to surfere sagtens surfe den samme bølge, såfremt de surfer i hver sin retning.

Derfor, selvom det virker indlysende, så råb lige, hvilken retning du surfer bølgen – ”højre” eller ”venstre”. Dette gør det ikke mindst mere sikkert både for dig og andre surfere, men det er også god etikette.

Vær opmærksom på dit surfudstyr

De fleste ulykker på vandet sker faktisk pga. vildfarende surfboards. Surfboards er lavet af hårdt materiale og har skarpe finner, som hurtigt kan lave alvorlige skader på dig og dine medsurfere.

Derfor må du aldrig bare springe af dit surfboard, hvis du bliver væltet omkuld. Du skal også altid surfe med leash, som er en snor, typisk lavet af platik, som forbinder dig med dit surfboard. Leashen gør også, at du ikke mister dit board på vandet.

Pro tip: kan du mærke, at du er ved at blive smadret af en bølge, så grip fast i din leash eller forsøg at gribe fat om sit surfbard. På den måde forsøger du at gøre dit for, at dit board ikke gør skade på hverken dig eller andre surfere.

Kend dit surfspot

Hvis det er første gang du surfer, eller du er kommet til er nyt sportspot, så skal du altid iagttage bølgerne, før du padler ud. Se hvor de breaker, kig på perioderne – bølger kommer typisk i perioder og læg mærke til hvor det er bedst at padle ud. Hvis du har mulighed for det, kan du med fordel spørge de lokale omkring surf-forholdene, de kan typisk komme med værdifulde tips.

Læs også vores blogindlæg om surfpots i Danmark

Sig undskyld hvis du kommer til at bryde reglerne ved en fejl

Alle laver fejl, også de øvede! Så når du kommer til at lave en fejl, er det altid et godt træk at undskylde. Det forstår andre surfere godt – de har selv været der. Derudover bidrager det til god stemning i line-uppet, når man er høflig overfor hinanden, og når man erkender overfor andre, at man har lavet en fejl.

Tilgiv og glem hvad der er sket

Omvendt, hvis nogen kommer til at bryde reglerne overfor dig, så tilgiv det der er sket, glem det og kom videre. Ingen kan lide at surfe med en person i dårligt humør.

Øvelser på stranden: stræk ud + ”pop-up”

Inden du kaster dig ud i vandet skal vi lige omkring nogle vigtige forberedelser. Hvis du aldrig har surfet før, er det først og fremmest vigtigt, at du lige forbereder kroppen ved en række stræk-ud-øvelser først. Vigtigst heraf skal du lære at lave en ”pop-up”, som betyder at kunne rejse sig op på boardet og fange en bølge.

Stæk ud inden surf og observer forholdene

Det er altid en god ide at trække ud i armene og især overkroppen, inden du surfer, idet man belaster overkroppen meget når man padler. Det er også en god ide at strække ud i benene, for at få hele kroppen varmet op inden surf.

Imens du strækker ud, er det også en god ide at observere forholdene og andre mere erfarne surfere, for at se hvad og hvordan de gør. Vi kan også anbefale at man søger på YouTube for at se, hvordan man udfører de forskellige teknikker. Derudover er især forholdene vigtige at observere, da det er vigtigt at forstå strømmen, havbunden, tidevandet osv.

Øv pop-up teknikken

Pop-up teknikken er vigtig i forhold til at fange en bølge. Inden du hopper i vandet, kan du øve din pop-up teknik på dit board på stranden. Husk at tage finnerne af, eller at vende boarded om, således du ikke skader dit boards finner.

 

Step-by-step-guide til pop-up:

 1. Du starter med at lægge dig ned sådan ca midt på boarded
 2. Du begynder at padle med dine arme, sådan som du kender det fra f.eks. at svømme crawl i svømmehallen.
 3. Du placerer dine hænder inde under dit bryst – det er vigtigt, at du ikke tager fat i siden af dit surfboard, da dette giver ubalance
 4. Herefter strækker du ud i dine arme, således du løfter din overkrop fra boarded – det minder lidt om en yoga-stilling.
 5. Alt afhængig af om du er højre eller venstrehåndet, trækker du dit foretrukne ben op under din krop, og op mellem dine hænder, mens dit andet ben stadigvæk ligger langs boarded.
 6. Nu laver du din pop-up: du laver et lille hop, hvor du ”skubber op” i det ben, som du har trukket op under kroppen. Har du lavet din pop-up korrekt, står du lidt sidelæns på boarded og på boardets midte, hvor du står lidt tilbage på boarded, men ikke for langt.
 7. Det er vigtigt, at du bliver nede i knæ, holder hænderne oppe for balance, og at du ikke kigger ned. Kigger man ned, så falder man – i stedet for kigger du frem mod det punkt, du gerne vil surfe hen til.

Bestem din stance

Som vi kom lidt ind på oven for, er det vigtigt, at du afgør, hvilket ben du anbringer forrest. Dette har også stor betydning for din balance, og det har også betydning for, hvilken fod du placerer din leash på. Du skal nemlig altid placere din leash på det BAGERSTE ben.

Timingen af pop-up

Herefter skal du arbejde med timingen af pop-up. Timingen er vigtig, da dette er afgørende for, om du fanger din bølge eller ej.

Det handler om at prøve sig lidt frem: prøv at pop-up tidligt på en bølge, og sammenlign dette med at poppe-up senere for at se, hvad der fungerer bedst for dig. Dette er der typisk ikke nogen, som kan lære dig, derfor er dette meget afhængig af, at du øver dig.

Når du har lært dette, er du meget langt med dit skill-niveau.

Dit surfgear – surfboard og våddragt

Når du skal lære at surfe, skal du vælge et surfobard, der passer til dine evner.Derfor, når du er nybegynder, som aldrig har prøvet det før, er det en god ide at vælge et board med høj volumen samt et surfboard, der er lavet af skum – et såkaldt softtop. Jo længere boarded er, jo mere stabilt er det, og desto nemmere er det at fange små og lidt større bølger.

Du kan med fordel leje et surfboard f.eks. i Klitmøller eller andfre populære surfsteder i Danmark, hvis du ikke lige har mod på at købe et surfboard med det samme.

Er du interesseret i et brugt surfboard i høj kvalitet, som er perfekt til nybegyndere? Se vores longboards her.

Vælg den rigtige våddragt

Det er vigtigt at få valgt både den rigtige tykkelse men også den rigtige størrelse. Typisk, når man skal prøve at surfe for første gang, lejer man en våddragt, som bliver udvalgt af professionelle. Dette kan også hjælpe dig på vej til, hvilken størrelse du skal have.

Vi kommer også lige med en række tips til, hvordan du kan vælge den rigtige våddragt til dig.

Derudover behøver du ikke, at gå ud og investere i en helt ny våddragt. Vi har et stort udvalgt af brugte våddragter til kvinder og mænd her.

Vælg en dragt der er lavet til dit køn

Lige ved første øjekast, er der ikke stor forskel på våddragter til kvinder og mænd – men der er i virkeligheden stor forksel. Det er vigtigt, at du vælger en dragt der er lavet til dit køn. En våddragt skal sidde tæt til kroppen, for at den har den optimale virkning. Våddragter til kvinder er fokuseret på kvinders anatomi, ofte mere figursyede, og der er fokus på benlængde. Hvormed våddragter til mænd er fokuseret på mandens anatomi.

Vælg den rigtige tykkelse af din våddragt

Her spiller de forskellige sæsoner en rolle – vinter, forår, sommer, efterår and repeat.

De fleste nybegyndere surfer om sommeren, hvor en 4 mm våddragt eller en 3 mm våddragt vil være at foretrække, alt efter hvor kuldeskær man er. Vi vil ikke anbefale, at man går under dette her i Danmark, eller helt undlader at bruge en våddragt, da denne også er med til at beskytte mod slag, skræmmer og sol.

Vil man også gerne surfe om efteråret / vinteren bør man investere i en vinterdragt, helst med indbygget hætte, samt investere i sko og handsker. Man må ikke gå ned på denne salgs udstyr om vinteren, da det kan være rigtig farligt at blive nedkølet ude på havet. Typisk vil en vinterdragt i 5mm med hætte være varm nok til de danske vintre. Ligeledes neoprensko i 5 mm, samt handsker, så er du godt kørende til en omgang vintersurf.

Vælg den rigtige størrelse

Det vigtigste ved valg af våddragt er at vælge den rigtige størrelse. En våddragt skal sidde tæt til kroppen, og den skal helst være svær at tage på. Sidder en våddragt ikke tæt til kroppen, vil den ikke kunne varme vandet op via kroppens varme, og dermed nedsættes våddragtens funktion – og man kan i værste tilfælde komme til at fryse.

Hos ReSurf tilbyder vi gerne rådgivning i forhold til det rigtige valg.

I vandet: start i skummet

Som nybegynder er det bedst for dig, men også andre og mere erfarne surfere, at du starter i skummet. Husk surf etikette, som vi snakkede om før.

Inden du hopper i vandet, er det vigtigt, at du får sat din leash på dit bagerste ben, som vi var inde på før. Dernæst går du lidt ud i vandet, således så når du lægger boarded i vandet, rammer finnerne ikke havbunden. Nu er du klar til at lægge dig midt på boarded, og padle ud til bølgerne. Igen, husk surf etikette her, og hold god afstand til de andre, og vig for de andre surfere.

Når du er kommet et godt stykke ud, vender du dig om mod kysten, og venter på bølgerne. Surf etikette tilsiger, at man lige venter et par bølger med at forsøge at fange den første. Det kan du med fordel også gøre, da det som nybegynder godt kan virke lidt voldsomt med bølgerne. Man skal først og fremmest være tryg ved situationen.

Fang din første bølge

 1. Placer dig, således du og dit board peger ind mod kysten
 2. Hold øje med bølgerne, når du ser en bølge med ”white wash” / skum komme mod dig, begynder du at padle hårdt mod stranden for at få fart på. Dette gør du, således bølgen ikke bare skyller forbi dig.
 3. Pludselig føler du, at du får et skub fra bølgen, her får du hurtigt meget mere fart på, og det kan komme lidt som et chok. Men det er her, du skal være modig: det er netop her du skal stoppe med at padle, og lave dit pop-up. Husk at kigge ligeud, stå lidt nede i knæ, holde armende lidt oppe, for at holde balance.

Det er helt normalt, at det tager mange forsøg for man fanger sin første bølge. Så derfor er vores bedste råd til dig at blive ved. Du skal nok komme til at fange en bølge, og når du først fanger en, er det den vildeste følelse, som bare giver ekstra meget blod på tanden.

Ultimativ guide lær at surfe på en eftermiddag med Resurf

Undgå at udmatte dig selv de første 10 minutter

Som nybegynder kan man være ivrig efter at komme hurtigt ud, og fange sin første bølge. Man forsøger at padle alt hvad man kan, for at komme derud, hvor det sker.

Dette medfører, at mange nybegyndere udmatter sig selv allerede ved at padle ud til bølgerne. Husk at tage lange vejrtrækninger, og husk at slappe af i armene undervejs fra A til B. Du skal jo bruge din energi på at fange bølgerne, ikke padle ud til dem.

Når du går fra nybegynder til let øvet

Når du har haft succes med at fange småbølger i white wash-zonen / der hvor bølgerne skummer, kan du bevæge dig ud bagved impactzonen. Det vil sige, bagved det punkt, hvor bølgerne knækker. Det er her, hvor de mere øvede surfer befinder sig – og det er nu du for alvor skal kende til surfetikette.

Bag impactzonen

Når du er kommet herud ”bagved”, er det vigtigt, at du slapper af. Alt efter forholdene, kan det være meget udmattende at padle herud. Sæt dig på boarded, men begge ben ud til hver sin side, og få pusten samt hvil dine arme. I mellemtiden kan du bruge tiden på at orientere dig om andre surfere i line-uppet og bølgerne. Igen er det vigtigt med surfetikette, så husk hvad vi gennemgik fra tidligere med, at man skiftes til at tage bølger, hvem der har første prioritet, undgå drop-ins osv.

Når en bølge bevæger sig mod dig, og du har førsteprioriteten, skal du vende dig rundt og begynde at padle. Når du mærker bølgen under dig, skal du padle så hårdt du kan, og blive ved – du skal have masser af tålmodighed, da timingen for pop-up er alt. 2-3 paddeltag kan være nok, hvis bare man har timingen på plads.

Fang flere bølger med dette trick

Når du er i færd med at padle på livet løs, efter en bølge du gerne vil fange, så husk dette trick, det kan nemlig gøre det meget nemmere at fange en bølge. Sørg for, at ”løfte” dit bryst og hoved så meget som du kan fra boarded, når du padler. Dette vil lette vægt fra snuden af boarded, og dermed bliver det meget nemmere, at fange din bølge. Det eneste du skal fokusere på, når du skal fange din bølge, er bare at poppe up og få placeret dine fødder rigtigt på boardet helt fra start. Husk at de skal placeres på boardets midte, helst lidt tilbage på boardet, således du ikke sænker snuden i vandet og falder i vandet.

Surf langs bølgens væg

Når du bliver lidt mere øvet, så forsøg at dreje boardet lidt til den ene side, for at surfe langs bølgens væg. Mestrer du dette, er du godt på vej mod at blive en lettere øvet surfer.

Sådan laver du tricks på dit longboard. Se vores guide til nose riding, Hang Ten og cross-step.

 

Happy surfing fra ReSurf 🤙

Har du sprøgsmål til denne guide, er du meget velkommen til at kontakte os.

Bliv en ven af vores bæredygtige surfunivers her 🤙 :

Rid med på den bæredygtige SoMe bølge her: